Mindesten for Dronning Margrethe den første


MINDESTEN FOR DRONNING MARGRETE DEN FØRSTE

Dronning Margrete den Første døde for 600 år siden på sit skib på Flensborg Fjord i året 1412.

Dronningen havde den 24. oktober  1412 erobret Flensborg fra de holstenske grever, men byen var ramt af pest og Dronningen blev smittet.

Dronningens skib lå opankret ved Munkemølle, hvorfra skibet fik sine forsyninger og allerede den 28. oktober afgik Dronningen ved døden.

I et samarbejde mellem Kulturlandsbyen6300, Historisk Forening for Bov og Holbøl Sogne og Historisk Forening for Gråsten rejses der nu ved Gendarmstien ved Munkemølle en sten til minde om denne begivenhed.

Afsløringen af mindestenen, som er udført af stenhugger Peter Ehlert, Holbøl, finder sted på Dronningens dødsdag den 28. oktober klokken 14:00 med et efterfølgende arrangement på Hotel Benniksgaard i Rinkenæs, hvor fhv. højskoleforstander Kristian Kjær Nielsen vil fortælle om Dronning Margrete, Grænselandet og Norden, og hvor alle er velkomne.

Dronning Margrete, Valdemar Atterdags datter, var dronning af Norge og regent i Danmark for sin søsterdatters søn Erik af Pommeren. Margrete havde allerede i 1397 samlet Danmark, Norge og Sverige i Kalmarunionen.

Når Dronningens skib lå i Munkemøllebugten skyldtes det, at den store vandmølle blev drevet af munkene fra Ryd Kloster, som lå på den anden side af Flensborg Fjord, der hvor vi i dag finder Lyksborg Slot. Munkene kunne bringe forplejning til skibet, og myten fortæller, at Benniksgaard i Rinkenæs leverede mælken til Dronningen.

Efter Dronningens død, var hun en kort periode begravet på Lille Okseø, hvorefter hun blev bragt til Sjælland og genbegravet i Sorø Klosterkirke for i endelig 1413, som den første kongelige, at blive begravet i Roskilde Domkirke.